Staben på Gjøvik Dyreklinikk var lei av å ligge under kontorpulten og sjekke dataledninger. For slik kunne deler av hverdagene være. Sommeren 2010 kjøpte de journalprogrammet Vetserve, som de bruker til all planlegging, dokumentasjon og fakturering. Så nå kan de bruke hele arbeidstiden på det som gir inntekter, nemlig hunder og katter, og andre smådyr.
Tekst: Svein Per Hardeberg | Foto: Kristine Grav Hardeberg
Offentlige krav
– Det er snakk om programvaren for alle journalene våre. Her legger vi inn timebok, kundearkiv, journaler og fakturaer, forteller Jan Henrik Aubert.
Han eier dyreklinikken sammen med Anne Mette Børstad. De er fire veterinærer, og det føres 8000 journaler i året. Det vil si registreringer av alt fra telefonhjelp og resepter til store operasjoner. Dataprogrammet gir full oversikt over alt som er nødvendig å dokumentere.
– Dette er blitt vårt viktigste daglige arbeidsredskap. Ny informasjon legges inn for hvert besøk. Dermed har vi oversiktlig dokumentasjon på alt vi har sagt og gjort, sier Aubert.
Fra behandlingsrommene sendes fakturaen til resepsjonen, som kan gjøre opp med kunden. Om kvelden tas det ut dagsoppgjør for hva som er tatt inn på kort og i kassa. Utskrift av inntektene går på nett eller papir til regnskapskontoret.
– Dermed får vi dokumentasjon for hver dag og for hver krone som kommer inn. Opplegget tilfredsstiller alle offentlige krav til journal og regnskap, sier Aubert.
Likte plattformen
Leverandøren heter Vetserve, og holder til på Evje i Aust-Agder. Daglig leder er Knut Olav Lunden. Dyreklinikken valgte deres program av forskjellige grunner.
– Primært likte jeg godt hele plattformen dette er bygd på, med sentrale servere. Jeg er ikke interessert i datamaskiner som henger, eller å bruke halvtimer og timer på å få alt til å fungere. Det slipper vi nå, fordi alt er basert på deres server, sier Aubert.
Han har opplevd hvor dyrt det kan være når hans egen harddisk tar kvelden. Det var for noen år siden.
– Den dagen vi faktisk fikk bruk for sikkerhetskopiene, viste det seg at diskene var tomme. Da sto vi der med det berømte skjegget. Da var det ingen som hadde ansvar. Men slike opplevelser slipper vi nå. For Vetserve har 100 prosent ansvar for sikkerhetskopieringen også.
Hverdagen under benken
Det gamle journalsystemet var dessuten noe slitsomt.
– Jeg ble altså lei av å ligge under benken, å dra i ledninger, og ut og inn med kontaktene, og lure på hva som var galt, sier Aubert. Det er ikke bare fordi han er 61 år, og har lært data i voksen alder.
– Jeg blir nok aldri noen finurlig datamann. Og jeg er ikke interessert i å skjønne data, og er kanskje for gammel til det. Men jeg vil ganske enkelt ha et verktøy som virker hver dag når vi kommer på jobb. Bare skru på knappen om morgenen, og skru av om kvelden.
Ingen datafeil
– Og slik har du fått det?
– Ja. Og jeg har aldri i min veterinærpraksis brukt så lite tid på feil i datasystemet. Nå er det faktisk ingenting. Vi har ikke hatt support på årevis. Jeg tror ikke jeg har ringt til Vetserve en eneste gang om problemer med drift og funksjon etter at vi lærte oss å bruke dette.
Klinikken flyttet til nye lokaler for halvannet år siden, og fikk behov for adskillig flere arbeidsstasjoner.
– Da installerte Vetserve systemet, og det fungerte problemfritt fra første dag.
«Jeg ble altså lei av å ligge under benken, å dra i ledninger, og ut og inn med kontaktene, og lure på hva som var galt.»
Jan Henrik Aubert
Billig maskinpark
Klinikken har bare en billig maskinpark i eget hus. Den består av en vanlig kontormaskin, pluss en som organiserer røntgenbildene og en som kommuniserer med eget blodlaboratorium. Disse to er integrert i Vetserve-systemet. Resten er syv-åtte tynne klienter som har kontakt med mus, tastatur og skjerm, og på nett til serveren. De støyer ikke, varmer ikke, koster lite, og er lite sårbare.
– Dermed er vi bare avhengig av at internettet virker i det daglige. Nettet har bare hatt én times nedetid på flere år. Så det er i praksis ikke noe problem. Derfor har vi valgt å ikke kjøre backup med mobilt internett.
Tidsregningen
– Du høres rimelig frelst ut?
– Ja, ut fra den erfaringen jeg hadde fra før, og med den jeg fikk med Vetserve, er det som to forskjellige verdener. Hos oss snakker vi om en ny tidsregning: Før og etter vi fikk dette opplegget.
De har kontaktet leverandøren i ny og ne for å få råd.
– Jeg vil personlig skryte av den staben de har. De har vært utrolig hyggelige og imøtekommende, enten det gjaldt installering, opplegg, eller råd. Paradoksalt nok er dette noe av det viktigste redskapet vi har i virksomheten. Så da er det jo viktig at alle ledd holder, sier han.
«Da installerte Vetserve systemet, og det fungerte problemfritt fra første dag.»
Jan Henrik Aubert
Tid til pasientene
De to andre veterinærene er Elisabet Dizerens og Marit Ski. Evelyn Johansen og Maria Storsveen er assistenter. Siv Marit Lien er dyrepleier. Aubert går god for at alle synes det fungerer veldig fint med journalprogrammet til Vetserve.
– Vi mener det er lettvint og greit å bruke, og det har mer enn nok funksjoner å ta av, så det dekker alle våre behov for planlegging og dokumentasjon. Og det som kanskje er viktigst er det tekniske opplegget med våre små terminaler og sentral server. Så nå bruker vi hele arbeidstiden vår på pasientene, sier Jan Henrik Aubert.
Gjøvik Dyreklinikk er en ren smådyrklinikk. De reiser ikke ut til fjøs og stall på bondegårder, men får pasientene levert på behandlingsbenken, så og si.
Gjøvik Dyreklinikk:
Jan Henrik Aubert var ferdig utdannet veterinær i 1978, og begynte på klinikken i 1995. Han har lang erfaring og god kompetanse i kirurgi og ortopedi. Anne Mette Børstad arbeidet som assistent ved klinikken under studietiden, og som veterinær siden 1997. I 2012 ble hun medeier. Hennes spesielle interesser er øyelidelser, og generell kirurgi.